Nagyváradi írók bemutatkozása
Dátum: 2009. november 02. hétfő, 15:43
Rovat: Híreink2009. október 29-én az érsekújvári Aqua Caféban került sor két nagyváradi író és publicista kötetének bemutatójára.


Kinde Annamária Rózsavér c. verseskötete és Sorbán Attila Vaníliás gumicsont c. regénye az AB-ART kiadó és a Várad kulturális folyóirat közös kiadásában jelent meg. A köteteket Balázs F. Attila költő, a könyvkiadó vezetője mutatta be, majd beszélgetett a szerzőkkel. Az irodalmi est az Anton Bernolák Könyvtár szervezésében valósult meg, Kecskés Ildikó vezetésével, aki egyben az est háziasszonya volt.
A meghitt és  - a regény jellegéből kifolyólag – humoros hangvételt sem nélkülöző esten többek között szó esett az erdélyi publikálási és könyvkiadási lehetőségekről is. Mindkét publicista munkássága a rendszerváltás után bontakozott ki rangos erdélyi sajtóorgánumokban. Kinde Annamária viszonylag későn, 40 évesen debütált. Azóta szinte két-három évente jelennek meg verseskötetei, az elmúlt tizenöt év alatt öt könyve látott napvilágot.
Sorbán Attila első két könyve verseskötet, majd több prózai alkotással jelentkezett. A Felvidéken most megjelent regénye jelentős visszhangot keltett Nagyváradon. Ennek oka a regény értékén túl bizonyára abban keresendő, hogy a könyvben magukra ismerhetnek azok a közszereplők, kik „imidzsüket” szorgosan építgetve tetszelegnek magas pozíciókban. De a botrányközeliségen túl, a kötet sikere annak is köszönhető, hogy kortárs témát jár körül egyedi humorral és groteszkkel, olvasmányos nyelvébe beemelve a városi szleng elemeit is.
A szerző saját elmondása szerint sokat rágódik egy-egy témán, de az írás maga örömet jelent számára. Az alkotás legérdekesebb „fázisának” az élményérlelést tartja. „Magyarul írni méltóság.” – vallotta meg a felvidéki olvasók körében az erdélyi író.
Kinde Annamária Vérrózsa című verseskötete válogatás a szerző eddig megjelent verseiből, kiegészítve néhány újabb szöveggel, ennél fogva hű tűkre a költő lelkivilágának, egyes életkorszakainak, egyéni fejlődésének, itt-ott még legintimebb életébe is hagyja bekukucskálni az olvasót. Amint azt tőle megtudtuk, a verselés számára olyannyira belső kényszert jelent, hogy költeményei olykor szó szerint sugallatra születnek. Kinde Annamária elsősorban költőnek tartja magát, és csak azután publicistának.
„A Rózsavér (…)verseiben kavarog az élet, működnek a tárgyak, a helyszínek, zajlik, történik valami, ami leggyakrabban a hiány köré szerveződik. Vagy inkább valami furcsa szomorúság köré, a vágyakozás után, a lázadás előtt. Kinde költészete mindig a lázadás előtt íródik, a mormogó, dünnyögő beletörődés hangján.” – írja az utószóban a kötet szerkesztője, Demény Péter.
A két nagyváradi írótól arról is értesülhettünk, hogy több hónapos körútra készülnek - író-olvasó találkozókra Erdélyben és Magyarországon. A jó hangulatú,  élénk érdeklődéssel kísért rendezvény az irodalmi estek érdekes színfoltja volt.
 Jakubecz MártaA hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=843