Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32780
Linkajánló
 Megalakult az Újnyugat Irodalmi Kör

Híreink
Létrejött az Újnyugat Irodalmi Kör. A kivételes társaság tagjai olyan a hazai szellemi életben meghatározó személyiségek, mint Zalán Tibor, Kálloy Molnár Péter, Bíró József, Petőcz András, Cserhalmi Imre, Nováky Erzsébet, Kappéter István, Spangel Péter és Szabó Zoltán Attila. A fővédnök Konyári János borász. 
Ma már irodalomtörténet, hogy Szabó Zoltán Attila, a legendás Nyugat folyóirat újraálmodója, a Nyugat Ma alapítója 2010 októberében a Hadik Kávéházban tartott lapbemutatón kijelentette: „olyan lap készül, amire illik Kocsis Zoltán zongoraművész megállapítása: a művészetben nincsenek általános szabályok. Minden művészet maga teremti meg a szabályrendszerét; nincs jó és rossz, nincs szép és csúnya – egyéniségek vannak, akik szabadon alkotnak…”


A főszerkesztő ebben az időben fogalmazta meg azt a gondolatot is (Emasa, 2010. október 21.), hogy: „a legendás folyóirat szellemisége tagadhatatlanul közel áll a szerzőgárdához, de a kapcsolat a két lap között inkább jópajtási-szövetségesi viszony”, valami olyasmi, mint ami a nagyszülők és az unokák közt szokott kialakulni.  Hihetetlen csapat állt össze a szent ügy érdekében; mások mellett Csukás István, Lackfi János, Zalán Tibor, Palya Bea, Kálloy Molnár Péter, Nováky Erzsébet, Szarka Tamás, Bolemant László és Horváth Orsolya művei láttak napvilágot az első számban. Nem sokkal később csatlakozott Novák Valentin, Petőcz András, Bujdosó Alpár, Kertész Ákos, Kelelemen Anna, Czeizel Endre, Czigány György, Lukács Sándor, Turczi István, Filip Tamás, Vörös István és Kányádi Sándor is. Több méltatásban, kritikai értelmezésben olvashattuk azóta, hogy ez bizony egy íróválogatott! 
És a csapatot – a rideg üzleti érdekek, a „mecénások” pálfordulásai ellenére – sikerült mindmáig egyben tartani, így Szabó Zoltán Attila vezetésével megalakulhatott az Újnyugat Irodalmi Kör! Az alapító nyilatkozat szerint a kivételes társaság „főképp az újnyugatos alkotókat összefogó, kölcsönös megbecsülésen, tiszteleten alapuló civil szerveződés. A kör találkozóinak egyik fő színtere a Hadik Kávéház Budapesten, ahol a Nyugat Ma törzsasztala – 2010 novembere óta – működik.” A fővédnök Konyári János borász.        
Szabó Zoltán Attilától megszokhattuk, hogy nem köntörfalaz. Idézünk az újnyugatos-filozófiát megvilágító korábbi nyilatkozatából: „Lapunk a tolerancia jegyében fogant, az egyetemes értékeket előbbre sorolja, mint a szűklátókörű és szűkmarkú egyenlétet. Tudjuk, hogy a puszta létezésünk is siker egy oly korban, amikor a tartalmatlant tartalmasnak szokás hazudni, amikor a maroktelefont (újabban már okos!), ha kellemetlen a hívás vagy nem időben érkezik, ki kell csak nyomni, félre kell tenni, úgy ahogy a problémákat is szokás. Napjaink a látszatgazdagságról, a szerepjátékról, a rútat, a csekélyt „felkaroló” rossz stratégiákról mutat hű és borzalmas képet. Nekünk, itt élőknek, apáknak és fiúknak, az értelem szikráját még magukban őrző, de egyre inkább partvonalra szorított polgároknak – akik nemcsak hivatkoznak a Nyugatra, de akár a nyugati civilizáció képviseletére, évszázados üzenetek meghallására, újraértelmezésére is képesek – olvasnunk, írnunk, vitáznunk kell! Nem hagyhatjuk veszni azt, ami nem egyperces igazság!”
- vámosi - 
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.16 másodperc