Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33033
Linkajánló
 Év Irodalmi Alkotása: Jelige: napraforgó

Arany Opus Díj 2018Anyának lenni a legszentebb dolog

Nőnek születtem. Egy olyan testben élhetem le ezt a földi életemet, melynek megadatott az a képesség, hogy önmagából életet teremtsen. Van-e ettől nagyobb csoda a fizikai síkon? Egy testből kettő lesz, sőt akár három, négy is. És a folyamat megismételhető. Újra és újra képesek vagyunk testünkben felnevelni, majd világra hozni a gyermeket.

Ki a gyermek?

A gyermekem az én kiteljesedésem. Egy rész belőlem. A testemet adom neki kilenc hónapon keresztül, hogy abból táplálkozzon. A legjobbat kapja belőlem és általam. Átvállalom tőle a fájdalom egy részét, hogy a világra jöhessen. A fájdalom nem csak a testem fájdalma. A lelkemé is: el kell szakadnom önmagamtól, önmagamban nevelt és vigyázott utódomtól.

A világrahozatal utáni fájdalom egy pillanat alatt átalakul boldogsággá, mikor a gyermek felsír, és a mellemre vonom őt. A lelkemből kiszakad a leszületett lélek, hogy önállóan létezhessen. A testemből „kiszakad” az új test, ami a leszületett léleknek élete végéig az otthona lesz. Az örök körforgásba beléptem azzal, hogy anyává váltam.

Itt a gyermek. Én anya vagyok.

Gyermekemnek továbbra is felkínálom a testemet, hogy táplálékul szolgáljon neki. A testem csodálatosan működik, mert az anyatejjel megadja gyermekemnek mindazt, ami az ő teste kifejlődéséhez szükséges. Nem többet, nem kevesebbet. Pontosan annyit, amennyit kér, amennyire szüksége van.

Az anyatej mellé adom az ölelésemet, az érintésemet, a tekintetem melegét, a hangom dallamát. Gyermekemnek a lelkét így körbeölelem, s egyek vagyunk a méhen kívül is. A megszokott dallam, a szívem dallama megnyugtatja őt, mikor magamhoz ölelem. Az érzelmeink összekapcsolódnak. Ha sír, nyugtalan vagyok én is. Akkor nyugszom meg, ha megtaláltam nyugtalansága okát és azt orvosoltam. Ha mosolyog, boldog vagyok én is, és mosoly költözik az arcomra, a tekintetembe. Visszatükrözöm a szemébe az ő boldogságát. Egy körforgás, amiben aki ad, az kap, s aki kap, az ad. A végtelen energia, a szeretet körforgása... Tekintetből tekintetbe, lélekből lélekbe, hiszen a szem a lélek tükre.

A kettőnk egysége nem bomlik meg azzal, hogy az egyénisége kibontakozik. Én őt önmagam kivetített, önálló kiteljesedésének élem meg.

Útravalóul kapja tőlem a méhemben töltött idő alatti érzéseimet, minden gondolatomnak lenyomatát.
Útravalóul kapja tőlem azoknak a lehetőségeknek a kipróbálását, amelyek által megismerheti, hogy mire képes. Megnyitom számára az utakat, hogy felfedezze saját testének mozgását és irányítását, az alkotó tevékenységeket, amik által megtanul teremteni. Megmutatom neki a körülöttünk levő természetet, a fákat, az állatokat, a folyókat, a hegyeket, a felhőket, a szelet, az esőt, a szivárványt, amik a nagy otthonunknak, a Földnek a csodái...

Átadom neki családunk és nemzetünk értékeit a népmesék, népdalok és népi játékok útján.

Megmutatom neki a simogatás és ölelés gyógyító erejét, a sírás megkönnyebbülést hozó érzését.

Bemutatom neki a válogatott barátaimat, hogy lássa, nem vagyunk egyformák, s a különbözőségünk mellett valamennyien értékekkel bírunk.

Hagyom őt hibázni, hogy tanulhasson belőle, hogy ösztönözzem az új megoldások keresésére. Hagyom őt azért is hibázni, hogy megtanuljon felelősséget vállalni. Megtanuljon kiállni maga mellett akkor is, ha a döntése helytelennek bizonyul.

Ha nézeteltérés van közöttünk, akkor megkeresem az okát, vajon mit lát ő másként, hogy ezáltal képes legyek megérteni őt.
Hagyom önmagát megtalálni, önmaga képességeit felfedezni.
Kísérem őt.
Nem tiltok, hanem terelek.
Nem parancsolok, hanem kérek.
Nem erőltetek, hanem buzdítok.
Nem imádom, hanem szeretem.

Azt adom neki, amit fontosnak tartok átadni.
Azt adom neki, amit fontosnak tart megtapasztalni.

Egy nő élete akkor kerül az örök körforgásba, mikor anyává válik. Akkor teljesedik ki létezésének értelme, mikor a testében fogant és világrahozott lélek elég tudás és tapasztalat birtokában elindulhat a saját vállalt útján.

A nőből anya lesz, de ez csak egy másik csodálatos lénnyel, a férfivel való egyesüléssel valósulhat meg. A nemzés Isten áldása, a férfivé válás legmagasztosabb formája. A férfi szeretetével és védelmével teljesedik ki az egység: a Család.

Szeretettel minden Lánynak és Fiúnak, Édesanyának és Édesapának!


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Arany Opus Díj 2018
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Arany Opus Díj 2018:

Jelige: Pozsonyi metró

Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 3


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Arany Opus Díj 2018

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.14 másodperc