Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
December
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32060
Linkajánló
 Rólunk írták: A jövő alkotói

Rólunk írták
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 10. alkalommal rendezte meg a fiatal  írok találkozóját, július utolsó hétvégéjén Nagymegyeren, a Plauter Kúriában.


Az ötnapos rendezvényre az ország egész területéről érkeztek fiatalok, és életkor alapján is vegyes összetételű alkotók írásaival ismerkedhettek meg a mentorok. A tábort csütörtök este az SZMÍT elnöke, Hodossy Gyula nyitotta meg, bemutatva az idén 25 éves Iródia mozgalmat. Ez a negyed évszázados kezdeményezés hasonló korú fiatalokat fogott össze, s tagjai közül ma már számos kiváló írót, költőt, művészt, közéleti személyiséget ismerünk. Pénteken elkezdődött a munka, N. Tóth Anikó, Hizsnyai Zoltán, Z. Németh István vezetésével a fiatalok három csapatot alkottak. Az eredmény a vasárnapi gálaműsorban került közönség elé. A délutánok során a csapatokat saját mentoraikon kívül a táborba érkező további neves alkotók is segítették. A vendégek között volt például Vida Gergely neves fiatal költő és irodalmár, de az egész hétvégét a fiatalokkal töltötte a Kossuth-díjas Grendel Lajos; péntek este Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője beszélgetett vele, bemutatva legsikeresebb írónk életútját a fiataloknak. Szombaton folytatódott a mentori munka, az alkotások kezdtek letisztulni. Kreatív ötletekben nem volt hiány, ezt sejteti a három csapatnév is: elláGyula, Gyalu, Gyulagyöngye, láthatóan utalva mindegyik az írótársaság elnökének keresztnevére. A műfaragást követően délután Száz Pál és Veres István műveiből hallgathattak felolvasást. Este Balázs F. Attila költő, könyvkiadó a romániai irodalmat hozta közelebb a résztvevőkhöz, Jitka Rožňová ezt követően a jelenlegi szlovák irodalomról beszélt. Az éjszakába nyúlóan még egy Tsúszó Sándor-emlékműsor videofelvételét is megtekinthették a táborlakók, így a nevetés sem maradt ki a programból. A vasárnap már az esti gálaműsor jegyében zajlott, s az előző napokhoz hasonlóan folytatódott a műhelymunka. A csapatok szereplése után minden résztvevő szavazhatott, így vált ismertté a győztes csoport, a Z. Németh István vezette Gyulagyöngye. Ők kapták a könyvjutalmat és a tortát, de az utóbbit az összes résztvevővel együtt fogyasztották el.


Rajkovics Péter

 Vasárnap
[2008. 08. 15.]
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.12 másodperc