Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Áprílis
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33001
Linkajánló
 Rólunk írták: Írótábor kultúrszúnyogokkal

Rólunk írták
Az Albáron található Relax Park festői, csendes környezetével ideális helyet biztosított az alkotáshoz.

A Szlovákiai Magyar  Írók Társasága (SZMÍT) által megrendezésre kerülő, a tízéves jubileumát tavaly ünneplő Fiatal Írók Tábora elsősorban a pályakezdő szerzők útját hivatott egyengetni, és lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai irodalmi élet sarjadó tehetségei elismert írókkal szerkesztőkkel is találkozzanak. A résztvevők az alkotás technikáival, szakmai fortélyaival kerülhettek közeli kapcsolatba.

Az ötnapos rendezvény első napján Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke beszélt a résztvevőknek arról az irodalmi folyóiratról, melyet a Társaság most indít útjára Opus néven. A szlovákiai magyar írók lapja nyitott lesz a fiatal pályakezdők műveinek befogadására is. A legtöbb fiatal írónak szüksége van arra, hogy tapasztalt szerzők elolvassák és véleményezzék az írásukat. A Fiatal Írók Táborának éppen az a feladata, hogy a pályakezdésben segítse a fiatalokat.  Ebben az évben Hizsnyai Zoltán, Z. Német István és Juhász Katalin vállalta a mentor szerepét. Hőség ide, hőség oda, rendületlen hittel és akarással dolgoztak, megküzdve szúnyoggal, viharral, áramkimaradással,.A tábor második napján a magyarországi Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat szerkesztője Szabó Tibor mutatta be a lapot a fiataloknak, majd csapody Kingával felváltva saját írásukból olvastak fel, derűs perceket okozva a jelenlévőknek. Harmadik nap estéjén a pozsonyi Kalligram szerkesztője, Beke Zsolt volt a tábor vendége, és bizony több olyan fiatal volt jelen, akik először fogták kezükben a lapot. Ennek egyébként az is az oka, hogy a kiadott példányszámok közel egynegyede marad a hazai üzletekben, a többit a magyarországi terjesztők veszik át.
Negyedik este a gálaműsoré volt a főszerep, ugyanis mindhárom csapat egy-egy húszperces összeállításban mutatkozott be az átdolgozott és a táborban született írásokból. A felolvasásokat  a Golddies zenekar fergeteges zenéje tarkította, akik a hagyományos latin muzsikát képviselik nagy sikerrel.  Az éjszakába nyúló eredményhirdetésnek az időjárás is kedvezett, csak a szúnyogok szomja volt olthatatlan a kultúrára. Miután meghallgatták az eredményt, miszerint első helyen Z. Németh István Gyulagyöngye nevet viselő csapata érte el immár második alkalommal ez első helyezést, nyugovóra tértek. Második helynek megosztva a Gyalu és a Gyulam-bulam csapat örülhetett, Hizsnyai Zoltán és Juhász Katalin vezetésével. A vasárnap délelőtti táborbontás a „jövőre találkozunk” és érzékeny búcsú garmadával ért véget. A szúnyogok ekkor tiltakozásképpen a táborbontásért, tünetőleg elvonultak a térségről.

Nagy Erika (Új Szó)
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.14 másodperc