Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33039
Linkajánló
 Rendezvények: Miklósi Pétert köszöntötte hatvanadik születésnapja alkalmából a Szlovákiai Magy

Rólunk írták
Toll, mikrofon – lélek


Irodalmi esten köszöntötte Miklósi Péter közírót 60. születésnapja alkalmából a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága (SZMĺT) csütörtökön a dunaszerdahelyi Vámbéry Irodalmi Kávéházban.


     Irodalmi esten köszöntötte Miklósi Péter közírót 60. születésnapja alkalmából a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága (SZMĺT) csütörtökön a dunaszerdahelyi Vámbéry Irodalmi Kávéházban. A szép számban összegyűlt baráti társaság előtt a SZMĺT tagja, Csáky Pál író, parlamenti képviselő méltatta az ismert publicista munkásságát: „A hatvanas évek második felének szabadabb szele őt is magával ragadta, ő is megpróbálta komolyabban venni a szabadság szó eredeti tartalmát. Akkor írt cikkeiből máig visszaköszön ez az értelmezés, mígnem őt is lefagyasztotta a szovjet tankok nyomában Szibéria felől ideömlő politikai hideghullám. Az Élet, a nagy dramaturg, akkor adta neki az első igazi leckét. Az igazolóbizottságok előtt meg kellett tanulnia: mindegy, hogy mit mond, s az is másodlagos, mi volt az igazság. Ha olyan prekoncepcióval és előre elkészített listákkal kerül szembe, amelyek mögött tankok állnak, sok esélye nem marad. Azok sorába került tehát, akik sorsán keresztül igyekezett a hálátlan utókor gyarapítani, a kiötlő atyák által soha meg nem álmodott kategóriákkal gazdagítani a marxizmus-leninizmus helyzettárát, a létező szocializmus új dimenziókat érlelő bugyrait. Magyarán: néhány ezer társával egyetemben átmenetileg munkanélkülivé vált.” Nagy törés volt ez az életében, s kihatott további írói munkásságára is. Ennek is köszönhető, hogy felhagyott a versírással, s az újságírásra helyezte a hangsúlyt. Miklósi Péter ezután sokáig csak álnéven írhatott. „Ha némileg cinikusak akarnánk lenni – folytatta Csáky Pál –, azt is mondhatnánk, a sors, a nagy rendező ezzel intézte el, hogy Péterünk mélyrelátóbb íróvá váljék, a saját tapasztalatai alapján jobban megismerje a lét fonák oldalát is. A nyolcvanas években egyébként közelebb sodródott a színházhoz, az akkor jelentős presztízsnek örvendő Jókai Napokhoz is, ami megint csak a sors dramaturgiai érzékét bizonyítja. Egy szó, mint száz, a tehetség valószínűleg ekkor forrott ki igazi minőséggé benne, s így az 1989-es változások egy felkészült, tapasztalt embert találtak személyében tájainkon. Nemcsak a rehabilitáció volt fontos esetében, hanem főleg az, hogy minőségi szerkesztővé, főszerkesztővé, rádióssá vagy a beszélgetést írásban közzétevő egyéniséggé – szerkesztő úrrá – ért az évek során.”


     Nagy Erika
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.19 másodperc