Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Március
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32974
Linkajánló
 Talamon Alfonz-díj 2007

Rólunk írták
A csillagbognár teszi a dolgát

Új Szó, 2007. 05. 29.

Május 25-én adták át Diószegen az idei Talamon Alfonz-díjat, amelyet a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága a hazai prózaírók elismerésére alapított a Forbáth Imre-díj „párjaként”, ez utóbbit költők kapják. A Talamon-díj tavalyi, első kitüntetettje Grendel Lajos volt, ebben az évben az elismeréssel Kovács Magdát jutalmazták.


     A meghitt ünnepség a fiatalon elhunyt Talamon Alfonz bronzszobrának megkoszorúzásával kezdődött szülővárosában, Diószegen. A szervezőkön, rokonokon, barátokon kívül az MKP parlamenti képviselői közül Berényi József, Biró Ágnes és Gál Gábor is tisztelgett Mag Gyula szobrászművész tavaly felavatott alkotása előtt.

     „Az író produktuma az írás, amely szellemi termék, és amely nem mindig a logika szabályaihoz igazodik. Ha még logika is van benne, az már olyan, mint a matematika, csak sokkalta érdekesebb. Ha esti lefekvésnél a Gályák az Imbrium tengerének olvasása vagy a Königsbergi hidak topológiai megoldása között kellett választanom, sokáig a Königsbergi hidakat választottam. Ez persze nem az írót minősíti, hanem az olvasót, de hát az olvasó már csak ilyen. Mi a Samuel Borkopfban kaptuk meg azt, ami olvasható, és nem a kritikusoknak és kollégáknak írt tanulmányban, amelyet írónk belépőnek szánt az írótársadalomba. A Talamon által megjárt út szolgáljon tanulságul a fiatal szlovákiai magyar íróknak. Kívánom nekik, hogy találják meg az olvasóhoz vezető utat, mert az itt élő magyaroknak erre most nagy szükségük van” – mondta megnyitójában Szabó Antal, Diószeg polgármestere a helyi művelődési ház nagytermében megrendezett díjátadó ünnepségen.

     Hizsnyai Zoltán József Attila-díjas költő, az SZMĺT titkára beszédében kiemelte, hogy egy irodalmi díjat először Grendel Lajosnak adományozni annyit jelent, hogy a mérce már az induláskor igen magasra került, és hogy ezt követően különös rangot jelent ezt az elismerést megkapni. Majd így folytatta: „Társaságunk választmánya – szerintem igen bölcsen – most, második alkalommal is olyan prózaírónak ítélte oda a Talamon Alfonz-díjat, aki nemcsak hogy érdemes ezen elismerésre, hanem aki maga is emelni fogja a fiatalon távozott barátunkról elnevezett szépirodalmi díj rangját.”

     Az irodalmi összeállításban Kiss Szilvia színművész először a tavalyi Talamon Alfonz-díjas Grendel Lajos Süllyedő hajón című novellájából olvasott fel részletet, majd Kovács Magda írása következett. Buják Andor (szaxofon), Bohus Zoltán (zongora) a szépirodalmi szemelvények „réGHYMESítésében” vállalt szerepet. A zenekar magas művészi színvonalat képviselt, és maradandó élményt nyújtott a közönségnek.

     Kovács Magda Lőkösön született, jelenleg Tornalján él és alkot. A gonosz asszony hagyatéka című könyvének bemutatásakor Szászi Zoltán így vallott az írónőről: „Kovács Magda csak ír. Csak egyszerűen ír, mert úgy érzi, az a világ, az ő világa, az ott szerzett tapasztalatok, az onnan üzenni tudó lények, az ottani érzések itteni megtapasztalása talán hozzásegít valami javuláshoz.”

     A díjazottat N. Tóth Anikó Madách Imre-díjas prózaíró köszöntötte: „Szerencsés ember, aki a Csincsa-patakon innen, Gömörön túl Kovács Magda varázsföldjére, mesekertjébe lép. Szerencsés, hiszen megtanulja: lehet boldogan élni a hétköznapi csodákkal, csodás hétköznapokkal, s a régi világ darabokra tört rendje olykor helyreállítható. Aki nem hiszi, járjon utána! Kívánom és kérem, kedves Magda, hogy a lelkedben őrzött kincseket: a derűt, a tisztaságot, a szépséget, a szeretetet még sokáig gyarapítsd s add tovább nekünk, olvasóknak! Könnyítsd a szívünkre boruló sötét árnyak súlyát, babusgass, gyógyítgass varázserejű szavaiddal, mágikus történeteiddel, amíg a világ világ!

     Figyeljék csak, kedves barátaim: Fonzi sajátosan sejtelmes mosolylyal, elismerően int a Göncölszekérből. A csillagbognár teszi a dolgát: sőt remek munkát végez”.

Nagy Erika
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.13 másodperc