Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33050
Linkajánló
Jubilánsok 2011
"Szép életem, lobogj, lobogj tovább,
cél nélkül, éjen és homályon át.
Állj meg, te óra és dőlj össze, naptár,
te rothadó gondoktól régi magtár.
Ifjúságom zászlói úszva, lassan
röpüljetek az ünnepi magasban."
                                Kosztolányi Dezső


A Szlovákiai Magyar Írók Társasága minden kedves életjubileumát ünneplő tagjának jó egészséget, alkotókedvet kíván, s azt, hogy szellemi frissességben éljék meg a további éveket. 


Alabán Ferenc, irodalomtörténész 
Február 25-én ünnepelte 60. születésnapját.
Sánta Szilárd : „Az irodalomtörténészi munka és az akadémiai létmód találkozása nála egyedülálló módon történik, hiszen mindkét területen jelentős eredményeket tud felmutatni, a professzori cím megszerzése, a besztercebányai tanszékalapítás (1998) és a doktori iskola beindítása magukért beszélő mutatók.”

Horváth Géza, karnagy, pedagógus
Március 8-án ünnepelte 60. születésnapját. 
A. Szabó László: "De jó, hogy nem lettél építész! Szegényebbek lennénk egy nyelvésszel, egy karvezetővel, egy matematikussal, egy tehetségkutatóval és -gondozóval, és ki tudja, még mi mindennel. Talán egy František Schuberttel is…"

Hunčík Péter, író,  pszichiáter, etnopszichológus
Május 25-én ünnepelte 60. születésnapját
Rövid életrajz: 1976-ban a pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett orvosi diplomát; orvosi tevékenységet folytat, 1988-tól pszichiáterként dolgozik. 1989-ben a Nap című lap alapító főszerkesztője. 1990 és 1992 között Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök egyik tanácsadója. 1993-tól megszűnéséig a Márai Sándor Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, 1997-től az alapítvány égisze alatt működő Európai Kommunikációs Tréningközpont vezetője. A szlovákiai Dunaszerdahelyen él.A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2011. június 3-án köszöntötte, az  életjubileumukat a
közelmúltban (vagy a közeljövőben) ünneplő tagjait a Magyar Köztársaság Kulturális Intézet pozsonyi székházában:Ardamica Ferenc, író, műfordító (70)
(1941.11.30.)
Szászi Zoltán
"Nem loptam én életemben, 
még egy sort se s az kegyetlen, 
mily szűk marokkal mér olykor mégis a sors
Fortuna szaruja szarul van beállítva feléd."
(részlet)

  


Czagány Erzsébet, szerkesztő, műfordító  (80)
(1931.11.5.)
Duba Gyula: "A szerkesztőkről, mint Czagány Erzsi...olyan vélemény járta, hogy amit ők nem tudnak, az nincs is. Nem létezik!Lexikális tudás és ízlés  munkabírás és felelősségérzet jellemezte ezt a szerkesztőtípust."

     Gyüre Lajos, költő (80)
(1931.3.20.)
Zirig Árpád: "Barátságunk igazában akkor kezdődött, és mélyült el, amikor a helyi elöljáróság Lajost és engem bízott meg, hogy a város múltját, múltjához kötődő emlékeket tárjuk föl és írjuk meg Nagymegyer város ötszáz éves történetét." 

 Koncsol László, költő, műfordító (75)
(1936.6.1.)
Angyal Sándor: "Koncsol László nevével már tizenévesen találkoztam, és egy életre belefészkelte magát a fejembe. Sosem volt alkalmam megosztani vele, hogy mennyit köszönhetek neki."
Kovács Magda, író (65)
(1946.2.14)
Keserű József: "Az írónő látásmódját nehezen lehetne egyetlen kategóriába beskatulyázni. Annyi bizonyos, hogy az árnyalt humor, a metsző irónia és a pátoszmentes tragikum egyaránt szerepet kap nála. Humora nem tolakodó, viszont olykor a legváratlanabb helyeken tör elő." Mács József, író (80)
(1931.4.18)
Poór József:  "Mács József tavaly megjelent könyve címében bukkantam rá egy számomra mindig kedves metaforára, ami ebben az esetben egy jelképes utazási eszköz, talán utalva az ősrégi értékekre is, mivel ez az eszköz nem más, minthogy egy hajó." 


Mészáros László, író, kritikus (70)
(1941.10.23)
Lacza Tihamér: "...most, hogy Mészáros László a 70. esztendejébe lépett, örömmel értesültem róla, hogy nem lustálkodott az eltelt időben, sőt a tanulmányok, az esszék és az aforizmák mellett ismét rákapott a szépprózára. Novellákat, kisregényeket, bűnügyi és fantasztikus történeteket pötyögött be a számítógépébe, és nem rettent vissza attól sem, hogy a Google internetböngészőt és a legújabb kor nélkülözhetetlen ismeretforrását, a Wikipédiát használja inspirációként." 


Miklósi Péter, újságíró (65)
(1946.7.4.)
Szilvássy József: "Legnagyobb szakmai erőssége az interjúk, hangsúlyoztam eddig. Mégsem egyműfajú szerző. Erről leginkább a töprengéseket, reflexiókat tartalmazó Terefere, valamint az édesfanyar rádiójegyzeteit kötetben kiadott Napjaink tanúskodik." 
Motesiky Árpád, vadászíró (70)
(1941.1.1.)
Nagy Erika: "Írásainak olvasása közben, az élmények sodrában elmerülve észrevétlenül szívja magába az olvasó a kimagasló élményanyagot. Színes stílusa, a leírások szakszerűsége teszik népszerűvé a műfaj kedvelői között, még akkor is, ha sokszor és sokat halljuk, hogy a vadászirodalom nem megbecsült műfaja az irodalomnak."
2012-es év jubilánsai:

Aich Péter prózaíró, szerkesztő (70)
(1942.9.30)
Balázs F. Attila:
„Aich Péter is sokrétű, szerteágazó életművel ajándékozta meg nemzeti közösségét. Kissé zavarba estem leírva ezt a mondatot, hisz Aich Péter tipikus pressburgernek született, három kultúra hatott rá, három nyelvet tanult meg gyermekként magától értetődően, és megtanulta azt a toleranciát is, amely minden többnemzetiségű városban fellelhető Temesvártól Kassáig"

Gál Sándor író, költő (75)
(1937.11.29.) 
Zirig Árpád:
„Őt nem valami irodalmi divathullám dobta a nagy folyam partjára, de az átélt élete, tapasztalatvilága. Azért ír, mert van nagyon sokak számára mondanivalója, és ennek a mondanivalónak a nyelvi és művészi megfogalmazása, felfelé ívelő és töretlen."

K. Cséfalvay Eszter szerkesztő, műfordító (65)
(1947.5.16.) 
Póda Erzsébet:
 „Esztike keze alól számos kiváló munka került ki: megszerkesztett könyvek, saját cikkek, interjúk sokasága. Munkáját rajongva szereti, mint ahogy a kultúrát, az irodalmat, a természetet is. Kívánom, hogy sok szép cikket olvashassunk tőle, sokszor beszélgethessünk együtt egy finom kávé vagy tea, meg egy mennyei sütemény mellett utazásról, nyelvekről, könyvekről, irodalomról, életekről, sorsokról, szép dolgokról"

Mácza Mihály történetíró (70)
(1942.3.24.)
Lacza Tihamér:
„Nagy szakértelemmel írt a város legfontosabb műemléképületeiről, az itt élt és tevékenykedett kiváló férfiakról, és persze több útikalauznak szánt füzetet és könyvecskét is közreadott, hiszen az elmúlt több mint 40 évben annyira megszerette ezt a várost, mintha itt született volna, pedig az ország keleti részéből indult el annak idején, hogy egy rövid pozsonyi időszakot beiktatva végül is a Csallóköz déli csücskében, a Vág és a Duna összefolyásánál találja meg igazi otthonát. Itt alapított családot is, és ma is itt tölti mindennapjait"

Vércse Miklós műfordító (80)
(1932.11.26.)
Duba Gyula:
"Az ideológia diktálta, kemény feltételek mellett, fejletlen alapokon kellett a kultúra eszményeit képviselni. S bár mintegy foglalkozásként tették az arra hivatottak, több volt ez annál: szolgálat volt!"

Február 24-én ünnepelte 60. születésnapját Soóky Gál László (1952.02.24.)
Ebből az alkalomból lakhelyén köszöntötte őt Hodossy Gyula elnök.  


Jubilánsok 2011 - rovat

...

Jubilánsok 2011 - rovat

© SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2011-06-26 (9341 olvasás)

[ Vissza ]

Támogatóink

ÚRAD VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY
nka - Nemzeti Kulturális Alap
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

Együttműködő
partnereink

MAGYAR NAPLÓ
Maďari
Programok
Előkészületben
Tájékoztató
Az SZMÍT mentori programja

EMLÉKHELYEINK


Az SZMÍT könyvei
A Kassák-kód
Szépirodalom 2008
SZMÍT 2004/2005
SZMÍT 2004-2005 évi tájékoztatója - letöltésWeb site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.13 másodperc