Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Február
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 19795
Linkajánló
Üdvözöljük

a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának honlapján!


Széles körben elfogadott vélemény, hogy napjaink felgyorsult technikai fejlődése a szellemi élet humán területeire is mély kihatással lesz. Az is nyilvánvaló, hogy az információs társadalom kiépülésével egyre inkább a vizualitás irányába billen ki a mérleg nyelve, és félő, hogy az írott szó, különösen a szépirodalom további térvesztésre számíthat. Annyi ma már mindenesetre egészen bizonyos, hogy a Gutenberg-galaxisban máris felborulóban van a tömegvonzás egyensúlya, és az a rendszer, amelynek a középpontjában évszázadokig a könyv volt, már rövid távon is lényeges elemeiben átstrukturálódhat.

A robbanásszerű technikai fejlődés nyomán felpezsdült – és sok szempontból elszegényedett – kommunikáció, a hagyományos értékszűrők kiiktatásával egyre gyorsuló ütemben táguló világhálós szöveguniverzum számos veszélyt és kihívást tartogat tehát a művészi irodalom számára. Sokan nem tudatosítják azonban, hogy az újabbnál újabb – és egyre elérhetőbbé váló! – technikai lehetőségek ésszerű és átgondolt kiaknázása a hagyományos szellemi galaxisban született értékek átmentésének eszközévé is válhat.

A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának most induló – és elképzelésünk szerint folyamatosan frissülő-gazdagodó – internetes honlapja az új kihívásokra adandó hatékony válasz kíván lenni. Társaságunk ily módon szeretne tagsága, a különböző irodalmi fórumok és intézmények, az irodalomtörténészek és -kritikusok, az iskolák, az olvasók, vagyis a szépliteratúra minden barátja számára minél naprakészebb és átfogóbb képet adni íróink tevékenységéről és az irodalmi élet eseményeiről. Azonkívül, hogy elérhetővé tesszük tagjaink szakmai önéletrajzát, publikációik és a műveikről szóló írások bibliográfiáját, képekkel gazdagon illusztrálva tudósítunk majd rendezvényeinkről, áttekintést adunk az irodalmi pályázatokról, nyomon követjük az irodalmi vitákat, újonnan keletkezett prózai és lírai írásműveket, kritikákat és tanulmányokat teszünk hozzáférhetővé, és más művészeti ágak felé is kitekintést adunk.

Reméljük, honlapunkon már a közeljövőben minden látogatónk számos hasznos információt találhat, bőséges és szerteágazó tájékoztatást kaphat, tartalmas szórakozásra lelhet, és szellemi izgalmakban bővelkedő kalandoknak lehet részese.

Hodossy Gyula a SZMÍT elnöke

 Elhunyt Tandori Dezső

HíreinkNyolcvan éves korában 2019. február 13-án elhunyt Tandori Dezső Kossuth-díjas író, költő, műfordító, intermediális grafikus, a nemzet művésze.
Tandori Dezső 1938. december 8-án Budapesten született tisztviselőcsaládban. Egészen kicsi gyermekként határozta el, hogy író lesz, a korai prózai művek után gimnazistaként már versekkel is jelentkezett.
Írt gyermekverseket, ifjúsági regényt, filozofikus esszéket a magyar és a világirodalom, a zenei és a képzőművészeti élet jeles alakjairól, többek között Keserü Ilonáról, John Cage-ről, Wittgensteinről, Szép Ernőről, Ottlik Gézáról és Peter Handkéről. Nat Roid álnéven különös hangulatú bűnügyi regényeket publikált. Hc. G. S. Solenard álnéven tudományos fantasztikus regényt is írt A Stevenson-biozmagória címmel.

Írta: szmit Dátum: 2019. február 14. csütörtök, 09:38 (21 olvasás)
(Tovább... | 1914 betű van még | Értékelés: 0)

 Kettős könyvbemutató az Artforumban

HíreinkMeghívó

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága
tisztelettel meghívja Önt
Tóth László: Wittgensteinov hovorca
és
Barak László: ja neís býva zahraničie
c. könyvének bemutatójára.
Írta: szmit Dátum: 2019. február 13. szerda, 14:01 (26 olvasás)
(Tovább... | 475 betű van még | Értékelés: 0)

 XXII. AQUINCUMI KÖLTŐVERSENY

HíreinkAz Aquincumi Múzeum, a Magyar Írószövetség és a Pannon Művészet Alapítvány meghirdeti a
 
XXII. AQUINCUMI KÖLTŐVERSENYT
 
TEKINTETTEL AZ AQUINCUMI MÚZEUM ALAPÍTÁSÁNAK 125. ÉVFORDULÓJÁRA A HÍVÓMONDAT
 
„EXEGI MONUMENTUM AERE PERENNIUS.”
„Ércnél is maradandóbb művet emeltem én.”
(Horatius)

Írta: szmit Dátum: 2019. január 30. szerda, 08:48 (66 olvasás)
(Tovább... | 1463 betű van még | Értékelés: 0)

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS /2019. évi Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj /

HíreinkAz Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a MANK Nonprofit Kft. (a továbbiakban: MANK) pályázatot hirdet azon fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj elnyerésével. A pályázat szakmai lebonyolítója a Petőfi Irodalmi Múzeum (a továbbiakban: PIM).

Az ösztöndíj célja:

Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez.

Írta: szmit Dátum: 2019. január 17. csütörtök, 14:48 (79 olvasás)
(Tovább... | 9397 betű van még | Értékelés: 0)

 Andrej Kiska államfő kitüntette Hunčík Péter pszichiátert

Híreink
Andrej Kiska köztársasági elnök  źudovít Štúr-érdemrend I. fokozatával tüntette ki Hunčík Péter pszichiátert, írót, közírót.
A kitüntetéseket a Szlovák Filharmónia pozsonyi épületében adta át az államfő.

Az államfő a beszédében hangsúlyozta, hogy olyan embereket tüntetett ki, akiknek köszönhetően Szlovákia egy szebb, jobb, bölcsebb, tisztességesebb és igazságosabb ország lett. A kitüntetettek a legjobban képviselik azokat az értékeket, amelyekre a szlovák társadalom épül.
Gratulálunk!

Írta: szmit Dátum: 2019. január 10. csütörtök, 14:57 (30 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 Elhunyt Grendel Lajos Kossuth-díjas író

Híreink
Súlyos betegség után kedden, 2018. december 18-án este elhunyt Grendel Lajos Kossuth-díjas író, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője, az SZMÍT oszlopos tagja. Április 6-án ünneplte 70. születésnapját. Barátja, pályatársa, Szászi Zoltán ezekkel a szavakkal köszöntötte:

"A pillanat meg van szerkesztve, s minden, ami volt, az mindig is létezett és most már létezni fog az időben. Míg ez a világ az a világ! Ebben vagy itt, így, testben és lélekben, nekem te mesterként, barátként jelen. Most egyike van azoknak a ritka, mégis mélyen megélni való és életre szóló pillanatoknak, melyek egy barátság ívének adják gyújtópontjait.Írta: szmit Dátum: 2018. december 19. szerda, 08:20 (55 olvasás)
(Tovább... | 2343 betű van még | Értékelés: 0)

 A Parnasszus őszi számának élő bemutatója

Híreink

Írta: szmit Dátum: 2018. november 28. szerda, 10:18 (52 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 Közlemény

HíreinkNovember 24-én, szombaton került sor a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tisztújító közgyűlésére Párkányban. A tagság egyharmada jelenlétében rendkívüli közgyűlés keretében választottak új tisztségviselőket. A szavazást megelőzően a szervezet teret biztosított eszmecserére. A jelenlévőknek alkalmuk volt elmondani észrevételeiket, elvárásaikat. Nem maradt el az indulatos kritikai hangnem sem. A vita legkiemelkedőbb témája az Előretolt Helyőrség irodalmi és kulturális melléklet szlovákiai megjelenése volt. Ugyan a SZMÍT ez alkalommal is hangsúlyozza, hogy a szervezettől független termékről van szó, ennek ellenére a Társaságot 2003 óta vezető Hodossy Gyula reagált a kérdésre, hogy mit tervez a régóta beharangozott sajtómelléklettel.

Írta: szmit Dátum: 2018. november 28. szerda, 08:40 (161 olvasás)
(Tovább... | 3014 betű van még | Értékelés: 0)

 Rendezvények: Díjeső a XIII. Őszi Írófesztiválon

HíreinkPárkányban szervezte meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) a XIII. Őszi Írófesztivált, melynek keretén belül Hizsnyai Zoltán, Barak László, Szalay Zoltán és Aich Péter a párkányi gimnáziumban, Juhász Katalin és Z. Németh István a helyi alapiskolában, Csóka Ferenc és Nagy Erika a kéméndi alapiskolában, Szászi Zoltán pedig a köbölkúti alapiskolában beszélgettek a tanulókkal. Az SZMÍT ping-pong csapata szokáshoz híven a gimnáziumban mérkőzött meg egymással és az iskola pár diákjával. Kora este vette kezdetét a Hotel Thermál konferenciatermében az Arany Opus Díj, és a Turczel-, valamint a Forbáth-díj ünnepélyes díjátadója, melyre szép számmal eljöttek az érdeklődők. Zenei betétről az esztergomi Szegő Csaba jazz zenész gondoskodott, a díjnyertes alkotásokat pedig Ollé Erik színművész olvasta fel a jó hangulatban telt ünnepségen.

Írta: szmit Dátum: 2018. november 27. kedd, 14:34 (75 olvasás)
(Tovább... | 3316 betű van még | Rendezvények | Értékelés: 0)

 A SZLOVÁKIAI MAGYAR IRODALOM AZ EGYETEMES MAGYAR IRODALOM KONTEXTUSÁBAN

HíreinkA Szlovákiai Magyar Írók Társasága
tisztelettel meghívja Önt a

A SZLOVÁKIAI MAGYAR IRODALOM AZ EGYETEMES MAGYAR IRODALOM KONTEXTUSÁBAN
című szimpóziumára, és az ezzel párhuzamosan megvalósuló tisztújító közgyűlésére.

Írta: szmit Dátum: 2018. november 20. kedd, 09:09 (79 olvasás)
(Tovább... | 637 betű van még | Értékelés: 0)

 XIII. Őszi Írófesztivál

HíreinkA Szlovákiai Magyar Írók Társasága
szeretettel meghívja Önt a
XIII. Őszi Írófesztiválra.

A rendezvényre 2018. november 23-án (péntek) kerül sor Párkányban és környékének iskoláiban, valamint a párkányi üdülőközpontban lévő Hotel THERMAL üléstermében. (Pri Vadaši 2, 943 01 Štúrovo)

Írta: szmit Dátum: 2018. november 20. kedd, 08:48 (89 olvasás)
(Tovább... | 1478 betű van még | Értékelés: 0)

 Jakubecz Márta könyvbemutatója

HíreinkA Csemadok Alsószeli Alapszervezete szevezésében 2018. október 19-én 19 órai kezdettel Alsószeliben a Malomház klubhelyiségben kerül sor
Jakubecz Márta: „Tetten ért“ kegyelem című könyvének ünnepélyes bemutatójára.
A kötetet a Remény adta ki, és ThBac.Albán József, a lap főszerkesztő-helyettese mutatja be.
Mindenkit szeretettel várunk.


Írta: szmit Dátum: 2018. október 04. csütörtök, 09:33 (133 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 Irodalomnépszerűsítés lehetősegei - szimpózium

HíreinkMeghívó

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága
tisztelettel meghívja Önt
az
Irodalomnépszerűsítés lehetősegei
c. szimpóziumára,
amelyre 2018. október 19-én (péntek) 10.00 órai kezdettel kerül sor
a
Kortárs Magyar Galériában
(Dunaszerdahely, Vermes-villa, Szabó Gyula utca 304/2.)

Program:

Írta: szmit Dátum: 2018. október 03. szerda, 09:49 (100 olvasás)
(Tovább... | 1531 betű van még | Értékelés: 0)

 Könyvbemutató


Írta: szmit Dátum: 2018. szeptember 24. hétfő, 10:42 (119 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 Soóky László monodrámája

HíreinkSoóky László: Papa különböző hangszereken hegedül
Ismét színház az NFG klubban!
Egy zenekaralapítás történetét Lajos András, a dunamocsi származású színész – a Miskolci Nemzeti Színház tagja meséli el a nézőknek. Az előadást Keszég László, vajdasági születésű, ma Budapesten élő rendező állította színpadra, dramaturg: Varga Emese.A zenekar alapítás hogyanjáról így ír a monodráma szerzője Soóky László:
„Egy zenekar létrehozása rendkívüli körültekintést igényel. Különösen akkor, ha a zenekar későbbi tagjai elszántak ugyan, csak éppen semmilyen hangszeren nem tudnak játszani. Ezért a hangszerek beszerzése után nagyon fontos, hogy a nagydobra, mint a legnagyobb hangszer felületre Tungly tanító úr ráírja a zenekar nevét: BÚCSI JAZZ, a név alá pedig odafessen egy szőlőfürtöt, illuszt- rálva, hogy a zenekar tagjai élnek, halnak a szőlőért, áttételesen.

Írta: szmit Dátum: 2018. szeptember 24. hétfő, 10:29 (109 olvasás)
(Tovább... | 2046 betű van még | Értékelés: 0)

 Elhunyt Kiss Péntek József, az SZMÍT tagja

Híreink(1951. október 19. – 2018. szeptember 22.)
tanár, rendező, dramaturg, közíró, költő, képzőművész, színházigazgató


Az általános iskolába Komáromban járt. A Magyar Nyelvű Általános Műveltséget Nyújtó Középiskolát szintén Komáromban végezte, ahol 1971-ben érettségizett.  1973-77 között a komáromi Szlovák hajógyárban dolgozott, 1977 -79  időszakban a Csemadok Komáromi Járási Bizottságán volt instruktor. 1979 – 1985 között Dunamocson és Csallóközaranyoson volt a művelődési otthon igazgatója.

Írta: szmit Dátum: 2018. szeptember 24. hétfő, 09:18 (80 olvasás)
(Tovább... | 2566 betű van még | Értékelés: 0)

 Text-túra

HíreinkMeghívó

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága ősszel is folytatja a Text-túrát, vagyis a tehetséges fiatal írókat felkaroló műhelymunkát, neves mentorok közreműködésével. A helyszín az Ipolyszakálloson (Ipežský Sokolec, 156.) található Méhecske Panzió lesz.
Időpont: 2018. október 5-7.
Kezdés:  október 5., 17.00
Mentorok: Z. Németh István, Hizsnyai Zoltán, Juhász Katalin, Szászi Zoltán
A Text-túra vezetője: Nagy Erika
Csoportok:

Írta: szmit Dátum: 2018. szeptember 19. szerda, 09:40 (103 olvasás)
(Tovább... | 965 betű van még | Értékelés: 0)

 Litera-túra

HíreinkMeghívó

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága
tisztelettel meghívja Önt a
Litera-túra
című rendezvénysorozatára.
A rendezvénysorozat Komáromban és környékén valósul meg
2018. szeptember 26-án.

Program

Írta: szmit Dátum: 2018. szeptember 18. kedd, 09:12 (94 olvasás)
(Tovább... | 661 betű van még | Értékelés: 0)

 Szlovákiai magyar szép irodalom 2018

HíreinkMeghívó
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága
tisztelettel meghívja Önt és Barátait
a Szlovákiai magyar szép irodalom 2018
című antológia bemutatójára.
A kötetet bemutatja: Juhász Katalin
Hizsnyai Zoltánnal, a kiadvány egyik összeállítójával Nagy Erika beszélget.
Helyszín és időpont: CUVÉE BORBÁR, 2018. szeptember 26., 18:00
(Komenský u. 6331/1D, Dunaszerdahely)

Írta: szmit Dátum: 2018. szeptember 05. szerda, 15:12 (152 olvasás)
(Tovább... | 898 betű van még | Értékelés: 0)

 Text-túra, tábor és Pegazus

HíreinkNeves mentorok bevonásával – Hizsnyai Zoltán, Szászi Zoltán, Z. Németh István -  augusztus 6-tól 8-ig zajlott a Text-túra, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által szervezett, tehetséges fiatal írókat felkaroló háromnapos műhelymunka. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy a  fiatal írók szakmai fejlődését jelentős mértékben segíti a rendszeres műhelymunka, s a Text-túra ezen munka folyamatos végzésének biztosít teret.
Huszadik alkalommal szervezte meg a Szlovákiai Magyar Írók társasága a fiatal írók részére a tábort, Várhosszúréten. A Jozefína Panzió tökéletes helyszínnek bizonyult a műhelymunkára, a hűvös, zárt pajta pedig az előadásokra. Mint általában minden évben, idén sem volt hiány új arcokból. A tábor augusztus 8-án nyitotta meg a kapuit az érdeklődők előtt, az estét ismerkedéssel, beszélgetéssel töltötték el a táborlakók. Másnap délelőtt műhelymunka folyt, Hizsnyai Zolán és Z. Németh István vezetésével.

Írta: szmit Dátum: 2018. augusztus 14. kedd, 12:39 (238 olvasás)
(Tovább... | 7779 betű van még | Értékelés: 0)

 Arany Opus Díj

HíreinkPályázati kiírás
Arany Opus Díj 2018

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel szépirodalmi pályázatot hirdet szlovákiai magyar (állandó szlovákiai lakhellyel rendelkező) szerzők számára.
 A pályázat az SZMÍT által több éven keresztül sikeresen meghirdetett az „Év Irodalmi Alkotása Pályázat” folytatásaként, annak követőjeként hirdetődik meg. A pályázat címének megváltoztatásával az SZMÍT által alapított új irodalmi folyóirat, az Opus és a díj egymásra utaltságát szeretnénk erősíteni.


Írta: szmit Dátum: 2018. augusztus 13. hétfő, 13:24 (621 olvasás)
(Tovább... | 2323 betű van még | Értékelés: 0)

 Vitorlással II. Rákóczi Ferenc nyomában -2-

HíreinkNem mindennapi vállalkozásba fogott Poór József rétei születésű, jelenleg Nagyfödémesen élő író, könyvkiadó, vitorlázó: II. Rákóczi Ferenc tengeri kikötésének 300. év-fordulója apropóján, a Vezérlő Fejedelem előtt tisztelegve emléktúrát szervez, amely során többedmagával végig szeretné járni a fejedelem által megtett vízi utat, amíg Gdanskból eljutott Rodostóig.


Írta: szmit Dátum: 2018. augusztus 13. hétfő, 08:32 (145 olvasás)
(Tovább... | 7917 betű van még | Értékelés: 0)

 Meghívó

HíreinkA Szlovákiai Magyar Írók Társasága
tisztelettel meghívja Önt
2018. augusztus 9-én,
a XX. Fiatal Írók Táborában megszervezett előadásra.
Az előadás kezdete:
17.00  Egy disznótor pontos leírása című Soóky László monodráma bemutatása. Szereplő: Lajos András, dramaturg: Varga Emese

Helyszín: Várhosszúrét (Krásnohorská Dlhá Lúka 113, Jozefína Panzió)


Írta: szmit Dátum: 2018. július 18. szerda, 14:00 (119 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 XX. Fiatal Írók Tábora

HíreinkVárhosszúrét (Krásnohorská Dlhá Lúka 113) 2018. augusztus 8-12.
Szervező: Szlovákiai Magyar Írók Társasága
A tábor vezetője: Nagy Erika

Program:

Írta: szmit Dátum: 2018. július 09. hétfő, 12:42 (198 olvasás)
(Tovább... | 1962 betű van még | Értékelés: 0)

 Örök nyugalomra helyezték Gyüre Lajost

Híreink2018. július 7-én végső nyugalomba helyezték Gyüre Lajos költő, író, színműíró, irodalomtörténész, nyugalmazott tanár hamvait a pódafai temetőben lévő családi sírboltba. Az elhunytat Görözdi Zsolt tiszteletes református gyászszertartás során búcsúztatta. Sokan tiszteletüket tették,  családtagok mellett kollégák, barátok, ismerősök. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága részéről lerótta kegyeletét  Hodossy Gyula elnök is. Az őt sosem felejtő végtisztességet adók koszorúkkal és virágokkal borították be a sírhelyet. Gyüre Lajos életének 87. évében február 15-én hunyt el.
Nyugodjon békében!


Írta: szmit Dátum: 2018. július 09. hétfő, 10:30 (109 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 www.opus-folyoirat.sk

Híreink
Hozzáférhetővé vált az Opus folyóirat weblapja, amelyen sok egyéb mellett elsőként itt publikált versek, prózák és kritikák, valamint irodalmi blogok olvashatók. A weblap archívumában már olvashatók a folyóirat tavalyi lapszámai.

Írta: szmit Dátum: 2018. július 06. péntek, 10:29 (210 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 Megjelent a Szlovákiai magyar szép irodalom 2018

Az antológia összeállítói: H. Nagy Péter és Hizsnyai Zoltán.
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága minden évben megjelenteti az Ünnepi Könyvhétre az előző évben publikált szlovákiai magyar kortárs irodalom kispróza és versválogatását. Az idei kötet szerzői: Barak László, Bodnár Gyula, Csillag Lajos, Fekete Anna, Fellinger Károly, Forgács Miklós, Forgács Péter, Gyurász Marianna, H. Nagy Péter, Hizsnyai Zoltán, Mázik Orsolya, N. Tóth Anikó, Nagy Hajnal Csilla, Németh Zoltán, Pénzes Tímea, Ploniczky Tamás, R. Nagy Krisztián, Szalay Zoltán, Száz Pál, Tallósi Béla, Tóth Lilith Viktória, Tőzsér Árpád, Varga Imre, Veres István, Z. Németh István.
Kiadta a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, 2018-ban.

Írta: szmit Dátum: 2018. június 26. kedd, 09:10 (130 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 Jubilánsok ünneplése Pozsonyban

HíreinkA Szlovákiai Magyar Írók Társasága június 14-én köszöntötte a Pozsonyi Magyar Intézetben az életjubileumukat a közelmúltban (vagy a közeljövőben) ünneplő tagjait.

Barak László (65), Strieženec Sándor (65), Kövesdi Károly (65), Grendel Lajos (70), Bodnár Gyula (70), Lacza Tihamér (70), Fülöp Antal (75), Cselényi László (80), Csicsay Alajos (80), F. Kováts Piroska (80), Zeman László (90)
Közreműködtek:
Récsei Noémi, Nagy Erika, Z. Németh István, Lelkes Vince, Dr. Kiss László, Fibi Sándor, Szászi Zoltán, Vilcsek Béla, Vida Gergely, Dunajszky Géza

Az ünnepelteknek szívből gratulálunk!

Írta: szmit Dátum: 2018. június 15. péntek, 10:27 (149 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 Madách-díjat kapott Barak László

Híreink

A pozsonyi Zichy-palotában június 12-én átadták az Irodalmi Alap díjait a legkimagaslóbb irodalmi teljesítményekért.

A legjobb magyar nyelvű kötetnek odaítélt Madách-díjat Barak László vehette át az „Én nem menni lakni külföld” című verskötetéért.

Három magyar nyelvű kötet szerzőjét jutalmazták nívódíjjal, Szalay Zoltán „Felföld végnapjai” című regényét, N. Tóth Anikó „Szabad ez a hely?” című művét és Száz Pál „Fűje sarjad mezőknek” című alkotását.

A díjazottaknak szívből gratulálunk!

 


Írta: szmit Dátum: 2018. június 13. szerda, 08:42 (169 olvasás)
(Tovább... | Értékelés: 0)

 Jubilánsok köszöntése 2018

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a Pozsonyi Magyar Intézet
szeretettel meghívja Önt
az
életjubileumukat a közelmúltban (vagy a közeljövőben)
ünneplő tagjainak ünnepélyes köszöntésére.
A rendezvényre 2018. június 14-én (csütörtök) 13.30 órai kezdettel kerül sor
a
Pozsonyi Magyar Intézetben (Štefánikova 1.)

    
Program:


Írta: szmit Dátum: 2018. május 25. péntek, 12:05 (153 olvasás)
(Tovább... | 1206 betű van még | Értékelés: 0)


Támogatóink

ÚRAD VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY
nka - Nemzeti Kulturális Alap
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

Együttműködő
partnereink

MAGYAR NAPLÓ
Maďari
Programok
Előkészületben
Tájékoztató
Az SZMÍT mentori programja

EMLÉKHELYEINK


Az SZMÍT könyvei
A Kassák-kód
Szépirodalom 2008
SZMÍT 2004/2005
SZMÍT 2004-2005 évi tájékoztatója - letöltésWeb site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.21 másodperc