Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Március
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32974
Linkajánló
 A Kassák-kód – belülről

Rólunk írták
Új Szó, 2007. 03. 31.
 
Amikor tegnap A Kassák-kód című szimpózium elején Rokkótól átvettem a szót, arra utaltam, hogy általános vélekedés szerint a szimpóziumvezető, vagy más szóval élve a hopmester feladata hálás tevékenység, mert akár aludhat is a fickó az előadások alatt.
     Majd azt mondtam, hogy a programot nézve ez valószínűleg nem fog bekövetkezni. ĺgy is történt.


     Aztán arra utaltam, hogy a szimpóziumvezetés valószínűleg másért hálás feladat: az illető ugyanis részese lehet valami olyannak, ami rajta túlható folyamat, hiszen a rendezvény sikere az előadókon múlik; ezért én rájuk irányítanám a figyelmet, ahogyan ők Kassákra. Visszatekintve ez sem bizonyult elhibázott lépésnek, az előadók valóban kitettek magukért, de erre mindjárt visszatérek.
     Most, hogy a szimpózium vége felé közeledünk, világossá szeretném tenni, hogy a zárszónak nem az a funkciója, hogy lezárja a nyitott kérdéseket. Amit lezár, az pusztán maga a rendezvény, a Kassák-kód megfejtése ugyanis tovább folytatódik majd. Ha kísérletet tennék arra, hogy felsoroljam, mi mindent vesztett az, aki nem volt jelen a rendezvénysorozaton, igen hoszszú volna a lista. Ezért mindössze két történésre utalnék, s bár tudom, hogy ez első hallásra kevésnek tűnik, mégis úgy gondolom, hogy ez a két dolog igen jól reprezentálja az elmúlt napok eseményeit. Az egyiket tapasztalván alig hittem a szememnek: az előadásokat végigülték azok a külföldi művészek is, akik egy szót sem tudnak magyarul. Ez a példás kollegiális magatartás megmutatta, hogy mit jelent a szakmai együttlét. A másik példám a Verszuhatag: az érsekújvári szavalók produkciója Anat Pick egyperces hangkölteményével zárult, ami rendkívül jól szemléltette a kétféle versmondási tradíció különbsége mellett azt is, hogy ez a két különböző felfogás nagyon is jól megfér egymás mellett. Számomra ez szintén a másik és a másság iránti tolerancia jeleként funkcionált, amely ugyancsak a rendezvénysorozat ismérvei közé sorolható. Nem volt tehát véletlen a vastaps.
     Végezetül egyetlen észrevétel Kassákról. Amikor 2001-ben a Korunk című folyóirat megszólította az írótársadalmat, hogy ki-ki tegyen javaslatot arra, hogy melyik a tíz legszebb 20. századi vers, nagy izgalommal vártam a végeredményt; kíváncsi voltam ugyanis többek között arra, hogy A ló meghal, a madarak kirepülnek című Kassák-poéma bekerül-e tíz közé. Bekerült. Tudom, hogy a klasszikus szó használata ellen maga Kassák tiltakozna a leginkább, mégis azt kell mondanom, hogy az elmúlt napokban egy klasszikussal foglalkoztunk. Bebizonyosodott ugyanis, hogy Kassák nem tekinthető egyműves, egyműfajú, egyoldalú, egyirányzatú stb. művésznek. A Kassák-kód az életművet olyan nyitott horizontba állította, amely alapján végképp kijelenthető: Kassák az egyik legélőbb klasszikusunk.
     Kedves Barátaim, zárásképpen azzal köszönném meg a megtisztelő figyelmet, hogy egy rendkívüli dologra emlékeztetem Önöket: A Kassák-kódról elmondható, hogy nem csak a szereplőgárdája volt nemzetközi, hanem bizony nem ritkán a színvonala is… Örülök, hogy együtt lehettünk, és hogy a résztvevőknek köszönhetően Kassák is velünk volt…

H. Nagy Péter
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.16 másodperc